בעוד שלמהגרים יהודים למדינת ישראל ישנו מעמד אזרחות אוטומטי מכוח “חוק השבות”, תהליך הסדרת מעמדם של אזרחים זרים, עשוי להיות מורכב בהרבה. אזרחים ישראלים רבים נתקלים במורכבות זו בבואם לקשור את חייהם עם אדם שאינו תושב המדינה. בדרך אל הסדרת מעמדם של בני הזוג, אנו עשויים להתמודד עם לא מעט אתגרים. במאמר הבא נסקור את האפשרויות העומדות בפניך ונסייע לך ללמוד כיצד לעבור את התהליך הסבוך על הצד הטוב ביותר.
מהן האפשרויות להסדרת מעמד בישראל?
החוק הישראלי מאפשר קבלת מעמד באמצעות מספר הליכים שונים, בכפוף למספר תקנות וחוקים:
מעמד מכוח נישואין וזוגיות
בני זוג ישראלים רשאים להגיש בקשה להסדרת מעמדם של בן/ת זוגם על מנת שיוכלו להתגורר יחד בישראל ולנהל בה את חייהם. תהליך זה מתבצע באופן הבא:
- ראשית, על בני הזוג להינשא בנישואין אזרחיים. נכון להיום, אפשרות זו זמינה רק במדינות זרות ולכן יהיה על בני הזוג לעזוב את גבולות המדינה. אפשרות נוספת היא לכונן הסכמי זוגיות ולהירשם בצורה מסודרת כידועים בציבור.
- לאחר מכן, יהיה על בני הזוג לעבור בדיקות ביטחוניות ותהליך חקירה הבוחן האם אכן מדובר בקשר כנה ואמין.
- לרוב, יימשך התהליך כארבע שנים ובסופו, תינתן אזרחות ישראלית לבן / בת הזוג.
מעמד מכוח שהייה בישראל
עם זאת, לא כל התושבים הזרים המגיעים לישראל על מנת להתגורר בה נמצאים בהכרח בזוגיות עם אזרחים ישראלים. במקרה כזה, יוכל האדם להגיש בקשה לאזרחות מכוח חוק האזרחות בכפוף לתקופת שהייתו בארץ. מבין כלל האפשרויות להגשת הבקשה, זהו אחד התהליכים הסבוכים ביותר והוא עשוי לארוך זמן רב.
- הקריטריון הראשוני להגשת הבקשה הוא שהייה בישראל במשך 3 שנים לפחות עד למועד הגשת הבקשה.
- על המועמד לשלוט בשפה העברית “במידת מה”. לשון החוק בנושא זה אינה חד משמעית ומומלץ להסתייע בגורם מקצועי כדי להבטיח שנעמוד בקריטריונים.
- יש להמציא הוכחות להשתקעות במדינת ישראל או לכל הפחות לכוונה להשתקע בה.
- מדינת ישראל אינה מאפשרת אזרחות כפולה. משמעות הדבר היא כי אדם המבקש להתאזרח בישראל יצטרך לוותר על כל אזרחות קודמת בה הוא מחזיק.
- לבסוף, במעמד קבלת ההחלטות, יהיה על המועמד להצהיר נאמנות למדינת ישראל ולחוקיה.
מעמד מכוח חוק האזרחות מעניק את האזרחות גם לקטינים שנולדו בישראל לתושבים שהוסדר מעמדם.
הסדרת מעמד מטעמים הומניטריים
בישראל פועלת ועדה בין משרדית הבוחנת בקשות לקבלת מעמד תושבות בתרחישים שונים בתחום
תהליך הסדרת מעמד לעובד זר
הצורך העולה בכוח עבודה ממדינות זרות, הביא לנהלים ייחודיים עבור אוכלוסייה זו מכוח חוק עובדים זרים התשנ”א-1991. ככל שאדם מגיע דרך סוכנות מורשית ומתחייב לעבוד בתחומים שהוגדרו תחת חוק זה, לרבות ענף הבנייה, הסיעוד, החקלאות או המסעדנות, יהיה באפשרותו לקבל מעמד תושבות כל עוד הינו מועסק באופן רשמי.