עבירות מרמה והונאה – המדריך המלא

18 אפריל 2021

עבירות צווארון לבן

ידע רב ותחכום יתר יכולים להיחשב כתכונות חיוביות, אך מאידך הם יכולים להוות גם בסיס אישיותי לנוכלים, המנצלים את יתרונם השכלי בכדי לרמות ולתעתע באחרים ומצליחים להפיל ברשתם אנשים פרטיים, חברות ומוסדות שונים. עבירות מרמה והונאה- כל מה שצריך לדעת

עבירות מרמה והונאה

המוח האנושי תמיד מצא דרכים עקלקלות לעשיית רווחים שלא ביושר ועם התקדמות הטכנולוגיה, התקדמו בהתאמה גם דרכים עקלקלות אלו, המאפשרות לבצע התחזות, זיוף ועבירות כלכליות נוספות ביתר קלות. עבירות אלו המוגדרות על פי חוק כעבירות מרמה והונאה.

עבירות אלו שייכות לתחום הגניבות, אך למעשה הן הרבה יותר מורכבות מתחום הגניבות הקלאסיות. לרוב, עבירות אלו מבוצעות תוך מחשבה ותכנון מקדים ושימוש מושכל בתחכום ותחבולות בכדי ליצור מצג שווא עבור הקורבן על מנת להפיק תועלת אישית כמו כסף, שליטה או כוח. היות ועבירות אלו מורכבות ביותר, השימוש באנשי מקצוע דוגמת חוקר פרטי או משרד חקירות, הינו נפוץ ביותר. 

העבירות הקיימות ורף הענישה על פי חוק

קבלת דבר במרמה- קבלת כסף או הטבה באמצעות פעולת מרמה כלפי גורם אחר. הענישה על פי חוק נעה בין 3-5 שנים בגין סעיף זה.

זיוף- ביצוע פעולת זיוף מסמכים, נתונים, דו”חות ועוד, שמטרת הפעולה להטעות גורם אחר. במידה והזיוף נעשה במטרה להשיג טובה עבור הזייפן, הרי שהעונש הקבוע בחוק הוא עד 3 שנות מאסר. תחום הזיוף מתחלק לעבירות המשפיעות על עסקות ושימוש במסמכים מזויפים.

מרמה והפרת אמונים בתאגיד- בעלי תפקידים בתאגיד, אשר פעלו במרמה ובדרכים לא ישרות במסגרת תפקידם וכתוצאה מכך פגעו בתאגיד, יכולים לספוג עונש של עד 3 שנות מאסר.

הונאת נושים- מקרה בו אדם החייב כסף, מעביר, מוסר, נותן במתנה, או מוכר, חלק מנכסיו במטרה להונות את נושיו במצג שווא שנכסים אלו אינם בבעלותו. עבירה זו דינה עד 3 שנות מאסר.

הונאת פונזי ומעילה

לסוג הונאה זו, הנקראת על שמו צ’ארלס פונזי, החלטנו להעניק התייחסות נפרדת, היות ולדעתנו מדובר בדיוק בסוג ההונאות המתוחכמות בהן אנו עוסקים.

צ’ארלס פונזי היה מהגר איטלקי שחי במאה ה-20, היגר לארה”ב וביצע תרמית ענק המוערכת בשווי של כמה מאות מיליוני דולרים כיום. שיטה זו מבוססת על הבטחת תשואה גבוהה למשקיע, לרוב בעלת סיכון מופחת עד כדי לא קיים, עבור נייר ערך או מוצר (שבדיעבד מתגלה כלא קיים) ובעת חשיפת ההונאה מתגלה כי הרווח היה רק מכספי המשקיעים. שיטה זו קרויה גם “שיטת הפירמידה”.

פעולות גורמי אכיפת החוק

החוק הישראלי מתייחס בחומרה רבה לעבירות הונאה אלו, וכתוצאה מכך הוקמו במשטרת ישראל היחידות לחקירות והונאה (יאח”ה) ו-להב 433 (היחידה לחקירות כלכליות). מאחר ומדובר בעבירות מתוחכמות, אשר קשה להתחקות אחרי רכיביהן, יחידות אלו כוללות אנשי מקצוע מיוחדים בכדי להביא להרשעת הנאשמים.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם