איך תדעו שאתם זכאים לשיקום תעסוקתי?

13 מרץ 2024

שיקום תעסוקתי לפי חוק

רוב בני האדם זקוקים לפרנסה. עבודה קבועה, מותאמת ליכולות של האדם, תורמת גם לדימוי העצמי, ועבור רבים מאיתנו התפקיד הוא גם חלק מהזהות. עבור בעלי נכות ומי שנפגעו בתאונת עבודה, הגעה למשרה טובה היא אתגר מורכב. שיקום תעסוקתי עשוי לסייע במידה ניכרת, וכאן בעמוד תמצאו מידע מפורט לגבי תנאי הזכאות והמרכיבים השונים של השיקום האפשרי.

שיקום לנכים

תוכנית שיקום תעסוקתי כוללת ניתנת לנכים אם המוסד לביטוח לאומי הגדיר את שיעור הנכות שלהם כמשמעותית. הרף הוא 20% נכות, ומי שעומד או עומדת בתנאי הזה זכאים לעזרה של ממש.

השלב הראשון בשיקום הוא אבחון תעסוקתי שעוזר לאדם להבין מהם המסלולים והעיסוקים הנכונים עבורו, כך שיוכל לסלול נתיב נכון לתפקיד אופטימלי בהתאם לחוזקות ולהעדפות שלו. השלב השני הוא הכנה ללימודים ולעבודה, וזאת על-מנת למקסם את סיכויי ההצלחה בהמשך הדרך. 

שיקום תעסוקתי לפי חוק הביטוח הלאומי במסלול זה כולל גם סיוע במימון הלימודים: כששיעור הנכות הוא 20 עד 65% המימון ניתן ל-12 חודשים, עבור קורס מקצועי או לימודים אקדמיים. במסלולי הכשרה של יותר משנה התשלום יינתן עבור 12 החודשים האחרונים. בנסיבות מסוימות המימון יכסה פרק זמן ארוך יותר בלימודים, ועוד כדאי לדעת שבתנאים מסוימים ניתן להעביר את הזכאות לשיקום לבן/בת הזוג.

לימודים במקום המרוחק יותר מ-40 ק”מ מכתובת המגורים הנוכחית מקנים זכאות להשתתפות בשכר דירה. כמו כן ניתן בתנאים מסוימים לקבל דמי שיקום השקולים לקצבת נכות מלאה (מי שכבר מקבלים קצבת נכות אבל חלקית יקבלו השלמה של הסכום החודשי לקצבת נכות מלאה).

שיקום תעסוקתי לנפגעי עבודה

מסלול אחר של שיקום תעסוקתי מוצע ע”י המוסד לביטוח לאומי לנפגעי עבודה. גם במקרה כזה השיקום כולל אבחון מקצועי ומועיל מאוד, הכנה ללימודים ומימון לימודים אקדמיים או מקצועיים במשך 12 חודשים (או יותר, כשיש נכות של 65% ומעלה, או אם האדם נפגע לפני גיל 18. מצב נוסף שמקנה זכאות למימון הלימודים לפרק זמן ארוך יותר מ-12 חודשים הוא נסיבות מיוחדות דוגמת מצב סוציאלי קשה).

התנאי הבסיסי להשתלבות בתוכנית שיקום תעסוקתי לנפגעי עבודה הוא דרגת נכות יציבה של לפחות 10%. גם אם עדיין לא נקבע סופית שיעור הנכות, אבל רופא של ביטוח לאומי מעריך כי הוא יעמוד על 10% ומעלה, ניתן להתחיל בתהליך השיקום.

בגל מקרה כל בקשה נבחנת ע”י פקיד שיקום של הביטוח הלאומי, שמעריך את הצורך בשיקום ואת הסיכוי להשתלב מחדש בשוק התעסוקה. 

טיפים נוספים

* כדאי להתנהל מול הביטוח הלאומי לפני שנרשמים ללימודים, מפני שאין ודאות שהבקשה תאושר.

* במידת הצורך ניתן להיעזר בעורך דין עם ניסיון בעבודה מול הביטוח הלאומי וכך למצות את הזכויות.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם