על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, מגיפת COVID-19 הכניסה את העולם למשבר הכלכלי החמור ביותר מאז השפל הגדול. בנוסף לאובדן משרות גדול, מומחים פיננסיים צופים הצפה בכמות הבקשות של פשיטות רגל בחודשים הקרובים, כיוון שפרטיים ועסקים נפגעו משמעותית ברמת ההכנסות שלהם.
מערכת פשיטת הרגל בישראל נועדה לסייע לאנשים ועסקים שנפגעים מחובותיהם לצאת לדרך חדשה בחייהם הפיננסים. כדי שמערכת זו תעבוד, אלה המבקשים פשיטת רגל צריכים להיות שקופים לחלוטין ולחשוף את כל הנכסים וההתחייבויות שלהם, כך שהנאמן יכול לחלק את הנכסים הבלתי פטורים בין הנושים בצורה הוגנת ככל האפשר. לכן, לא מן הנמנע לתאר את כל ההתחייבויות והנכסים ככל שיש לחייב בפני עו”ד חדלות פירעון אשר נשכר על ידו להיות בא כוחו במהלך הליך.
הונאת פשיטת רגל מתרחשת כאשר חייבים מנסים לשקר בכוונה או להציג את עצמם בצורה לא נכונה בלוחות הזמנים שהם נדרשים להגיש במהלך הליך פשיטת הרגל. מכיוון שכל מסמך נבדק ביסודיות על ידי מספר גורמים – כולל נאמן פשיטת הרגל, שופט או עורך דין פלילי של החייבים והנושים – זה נדיר יחסית שאנשים מנסים לבצע בכוונה הונאה בפשיטת רגל.
נכסים מוסתרים או לא מוערכים
הסתרת נכסים או הצגתם בצורה לא נכונה היא אחד מהסוגים הנפוצים ביותר של הונאות פשיטות רגל, לדוגמה, אם למישהו היה בית או נכס אחר אך לא חשף זאת, הדבר ייחשב כהונאה. נכס מוערך באופן מטעה, לעומת זאת, יהיה אם החייב יחשוף את הנכס שבבעלותו, אך יטען כי הוא שווה פחות משיעור השוק.
רשומות פיננסיות מבולבלות או מטעות
בעת הגשת בקשה לפשיטת רגל, הכנסה מטעה או דוחות כספיים עלולים לסכן אנשים וארגונים בכל הגדלים בהאשמה במרמה. לדוגמא, במקרה של אדם המגיש בקשה לפשיטת רגל, אי גילוי הכנסה מעבודות עצמאיות יכול להיחשב כהונאה.
באופן דומה, עסקים הנכנסים להליך פירוק עם רשומות שכר מטעות (למשל עובדים ששולמו משכורותיהם במזומן או שאינם רשומים כעובדים) או חסרים בדרך כזו או אחרת מסמכים פיננסיים מרכזיים אשר צריכים להדליק בקרב מקבלי ההחלטות דגל אדום.
דגלים אדומים אחרים כוללים אי התאמה בין דוחות כספיים להחזרי מס אחרונים, מה שיכול להעיד על כך שחייב מנסה לדווח על נכסים או לנפח התחייבויות באופן מלאכותי.
העברות אחרונות של מזומנים או נכסים בעלי ערך גבוה
דגל אדום נוסף הוא העברת הכסף, הרכוש או נכסים אחרים בעלי ערך אחר לאחרונה לבני משפחה או חברים קרובים. כל העברה שנעשתה לפני הגשת הבקשה לפשיטת הרגל יכולה להיות נתונה לבחינה במהלך הליך פשיטת הרגל. אם הנכס שהועבר הוחלף בפחות משווי השוק שלו, יתכן ונאמן פשיטת הרגל יוכל לבטל את העסקה כמרמה – גם אם האדם שהגיש לא היה מודע לכך שמה שהם עושים אינו תקין. בפשיטת רגל של חברות, העברות הונאה יכולות להיות גם כאשר חברה שנמצאת בבעיה מתחילה להעביר נכסים, לקוחות, תהליכים ואפילו ציוד לגוף תאגידי חדש, ומשאירה את התאגיד הישן “למות” דגלים אדומים שיכולים להצביע על “דימומים” שעשויים להיות בתהליך כוללים העברות כספים לאנשים ללא מעורבות מוקדמת בעסק, ירידה פתאומית במלאי, הלוואות לגופים קשורים או הקמת חברה או ישות חדשה מיד לפני או אחרי פשיטת רגל..