אם אתם זקוקים למימון לרכב, אם אתם רוצים לשפץ את הבית או לצאת לחופשה מפנקת, אם יש לכם אירוע משפחתי גדול או שאתם צריכים לשלם שכר לימוד, עומדת בפניכם שתי אפשרויות, הראשונה, אם יש לכם תוכניות חיסכון, אתם יכולים לפדות אותם, השנייה אתם יכולים לבקש הלוואה.
אם החלטתם לקחת הלוואה – אתם יכולים לפנות אל הבנק או אל גופים חוץ בנקאיים ולבקש הלוואה לכל מטרה. כדי לקבל את ההלוואה עליכם להוכיח כי אתם בעלי הכנסה קבועה ולעתים תידרשו למשכן נכס או להביא ערבים.
אם החלטתם לפדות תוכניות חיסכון או פיקדונות אחרים, חשוב לדעת כי במעמד הפדיון תידרשו לשלם מס על הריבית שנצברה במשך תקופת החיסכון.
מיסוי תוכניות חיסכון ופיקדונות – כמה מס תידרשו לשלם?
עד שנת 2003 הרווחים מתוכניות חיסכון או מפיקדונות היו פטורים ממס. מאז שונה החוק ומשנת 2003 כל אדם שיש לו תוכניות חיסכון או פיקדונות שונים בבנק חייב לשלם מס עבור הרווחים והריביות שנצברו בתוכניות אלו.
כדי לקבוע את גובה המס, מבחינים בין שני סוגים של תוכניות חיסכון, תוכנית צמודה ותוכנית לא צמודה.
תוכנית צמודה היא תוכנית שבה הכספים שהשקעתם צמודים במלואם למדד המחירים לצרכן או למטבע חוץ, לאורך כל התקופה.
על תוכניות חיסכון והפקדות בתכניות הצמודות יש לשלם מס בגובה של עשרים וחמישה אחוז מהרווחים.
תוכנית לא צמודה היא תוכנית שאינה עונה להגדרה של תוכנית צמודה כמו פיקדון שקלי שאינו צמוד למדד המחירים לצרכן או למטבע חוץ או פיקדון שצמוד רק למחצית מעליית המדד או שצמוד במלואו לעליית המדד, אך רק לחלק מתקופת החיסכון.
על תוכניות חיסכון והפקדות לא צמודות, יש לשלם מס בגובה של חמישה עשר אחוז מהרווחים.
מי זכאי להקלות בתשלום מס על פיקדונות וחסכונות?
גמלאים זכאים למספר הקלות במס בהתאם לתקנות מס הכנסה. הטבות המס ניתנות לכל מי שהגיע לפרישה, גברים לגיל שישים ושבע ונשים לגיל שישים ושתיים.
בעלי הכנסות נמוכות זכאים ליהנות מהקלות בתשלום המס .
עולים חדשים ותושבים חוזרים זכאים להטבות במס.
נכים שנקבעה להם נכות בגובה של 100% או במקרים חריגים גם בגובה של 90% זכאים להקלות מס.
הכנסות מריבית מתוכניות חיסכון או מפיקדונות במטבע חוץ שמקורם במענקי פיצויים או בקצבאות שונות המפורטות בתקנות המס זכאים לפטור ממס.
תשלום מס על פיקדונות ותוכניות חיסכון – דברים שחשוב לדעת
תשלום המס אינו חל על הקרן, אלא רק על הרווחים שנצברו בגין הריבית. את התשלום תידרשו לשלם במועד שבו הבנק מזכה אתכם בריבית או במועד סיום התוכנית.
אם יש לכם תוכניות חיסכון בבעלות משותפת, תשלום המס יחולק באופן שווה בין כל השותפים. אם החלקים של השותפים בתוכנית אינו שווה, יהיה עליכם להוכיח זאת לפקיד השומה ולצרף מסמכים המעידים על כך.