על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה כל אדם שתרם בשנים 2019 -2020 למוסד ציבורי, או לחלופין לכמה מוסדות ציבוריים, סכום העולה על 190 ₪, יוכל לקבל זיכוי ממס הכנסה באותה השנה. למעשה, גם אם תרמתם לכמה מוסדות נפרדים או שתרמתם כמה תרומות נפרדות שסכומן הכולל עולה על 190 ₪ תהיו זכאים להטבה, כל עוד תרמתם לגוף שמוכר כ”מוסד ציבורי”.
ומהו מוסד ציבורי?
על פי הגדרת החוק מוסד ציבורי הוא גוף שמקדם מטרות ציבוריות ללא כוונת רווח, יחד עם זאת כדי שהתרומה שנתתם תהיה מוכרת לצרכי מס, עליכם לוודא שהיא ניתנה למוסד ציבורי מוכר שקיבל אישור לתרומה לפי סעיף 46. הבדיקה פשוטה וניתן לעשות אותה דרך האתר של רשות המיסים.
מי זכאי?
הן אנשים פרטיים והן עסקים, חברות וארגונים דואגים להעביר תרומה לנזקקים, כאשר יש כאלו שיוכלו לקבל זיכוי ממס הכנסה עבור התרומה כל עוד הם מוגדרים כזכאים. כמובן שהחוק מגדיר גם מי זכאי:
- עסקים המאוגדים כחברה בע”מ – יהיה זכאים לזיכוי בגובה מס החברות העדכני לאותה שנה שבה ניתנה התרומה.
- יחידים ועסקים שאינם מאוגדים כחברה בע”מ – יהיו זכאים לזיכוי בגובה 35% מסך התרומה, כל עוד תרמו סכום העולם על 190 ₪ ובתנאי ששילמו מס במהלך השנה.
כיצד ממשים את הזכות לזיכוי?
אם הענקתם תרומה לנזקקים ועכשיו תרצו לממש את זכאותכם לקבלת זיכוי ממס הכנסה עליכם לעשות את הדברים הבאים:
כאשר מדובר בשכירים, יש למלא טופס 116, לחתום עליו ולשלוח למס הכנסה באופן מקוון או להגיש לפקיד השומה הקרוב למקום המגורים. יש לצרף את הקבלות שקיבלתם עבור התרומה או התרומות, בין אם מדובר בקבלה המקורית ובין אם העתק של הקבלה בתוספת חותמת נאמן למקור. כמו כן יש לצרף צילום של תלוש השכר ממקום העבודה. כאשר מדובר בתרומה בסך גבוה יכול להיות שפקיד השומה יבקש גם דפי חשבון מהבנק. יש לצין כי ישנם מקומות עבודה שקיבלו היתר מרשות המיסים לעשות את התהליך עבור העובדים שלהם, במקרה הזה, יהיה עליכם להעביר את כל הטפסים למעסיקים שלכם.
כאשר מדובר בעצמאיים או שכירים שמגישים דו”ח שנתי, יהיה עליהם למלא את טופס 1301 בסוף השנה (דין וחשבון שנתי) ולצרף את הקבלות המקוריות שהתקבלו בעבור התרומה.
ולסיום, חשוב לדעת! בקשות לקבלת זיכוי יש להגיש עבור אותה שנת מס. אם הבקשה הוגשה בתום שנת המס אפשר להגיש לפקיד השומה בקשה להחזר מס, עד 6 שנים אחורה.