בשנת 1978 קבעה ועדה ממשלתית כי בארץ מתקיים פשע מאורגן ישראלי ויש לשים קץ לפעילותו. לשם כך, הוקמה באותה שנה היאח”פ (היחידה הארצית לחשיפת פשיעה חמורה). בשנת 1997 התברר כי לא רק שהפשע המאורגן בארץ לא דעך, אלא שבחלוף השנים הוא הפך לאיום ממשי על הדמוקרטיה בישראל. כתגובה, יאח”פ שינתה את יעודהוהפכה ליאחב”ל – יחידה המתמקדת בפשיעה מאורגנת ומתוחכמת ובעבירות חמורות נוספות הנוגעות לישראל הן בגבולות המדינה והן ברחבי הגלובוס.
עשור לאחר מכן, בשנת 2008, נוסדה יחידת להב 433 (היחידה הארצית למלחמה בשחיתות ובפשע המאורגן בישראל) והיאחב”ל הוכפפה אליה יחד עם 4 יחידות משטרתיות נוספות. במקביל, סופחה ליאחב”ל היחידה הארצית לחקירות סוהרים. כיום, עיקר עבודת היאחב”ל היא ביצוע פעולות מודיעין וחקירות יזומות, גלויות כסמויות ורגישות במיוחד בקשת רחבה של תחומים בארץ ובעולם כגון: עבירות ביטחוניות עם היבטים כלכליים, עבירות של ארגוני פשע וטרור, עבירות רבות הנקשרות לעבריינים בכירים וכן סיוע למשטרות זרות ושיתוף פעולה עמן.
היאחב”ל מורכבת ממספר זרועות המהווים את הבסיס לפעילותה. הזרוע האחת היא “זרוע החשיפה”. פעילותה מתמקדת באיסוף מידע מודיעיני, חסוי לרוב, ובעריכת חקירות של עבירות רגישות במיוחד. זרוע החשיפה מורכבת משלושה מפלגים: מפלג האיסוף, שאמון על איתור, גיוס והפעלת מקורות, בעיקר בקרב ארגוני פשיעה; מפלג ההערכה, שאמון על גיבוש הערכות מודיעין והמלצות לפעילויות חקירה ומבצעים והאחרון הוא מפלג הבילוש, המורכב מבוגרי יחידות קרביות וקציני צה”ל ומשמש כגוף הביצועי למשימות היחידה.
הזרוע השנייה של היאחב”ל היא “זרוע החקירות”, וגם היא מורכבת משלושה מפלגים. הראשון הוא מפלג הפשיעה הכלכלית-בטחונית, במסגרתו נחקרות עבירות ריגול, בגידה על רקע לאומני ועבירות כלכליות-בטחוניות בנוסף למימון פעילות טרור ושחיתות במערכת הביטחון. המפלג השני הוא מפלג הפשיעה המאורגנת, שעיקר פעילותו מתמקדת בעבירות על-פי חוק המאבק בארגוני פשיעה, הלבנת הון, סמים, אמל”ח וכן עבירות רצח ואלימות. המפלג השלישי של הזרוע הוא מפלג הפשיעה הבין לאומית, העוסק בחקירת פשעים של עבריינים ישראלים בארץ ובחו”ל, שלא אחת משתפים פעולה עם ארגוני פשיעה זרים.
מאז שנת 2016, תת ניצב יגאל בן שלום מכהן בראש היחידה.
חקירות בולטות של היאחב”ל בשנים האחרונות
היאחב”ל אמונה על חקירות במגוון רחב של תחומים. הארגון עלה לאחרונה לכותרות לאחר חיסולו של העבריין משה מלול בתאילנד, על-ידי דקל זוארץ ואייל בוקל. האחרון מבין השניים היה ליעד מרכזי של היאחב”ל עם התחזקות אחיזת הארגון בעולם הפשע הנתנייתי. בנוסף, ניתן למנות את חקירת ארגון בוקל בנתניה.
הפרשה המרעישה ביותר בשנים האחרונות בה פעלה היאחב”ל היא פרשה 512. במסגרת פרשה זו נעצרו עשרות חברים בכירים וזוטרים בארגוני הפשיעה הישראליים, בגין עבירות אלימות וסמים ברחבי העולם. היאחב”ל ביצעה איסוף מידע מודיעיני, גייסה מקורות, דיבבה ראשי משפחות פשע בתאי המעצר, ביצעה שורת מעצרים של בכירים וחיילים ממספר ארגוני פשיעה ורשימת הפעילות עוד ארוכה.
התייעצות עם עורך דין פלילי בעת חקירה
עורכי דין המכירים מה היא התנהלות עם היחידות תחת יאחב”ל, מביאים עמם ניסיון רב בכל שלבי החקירה ו/או המעצר. בין אם העבירות קשורות למרמה ושוחד ובין אם מדובר בפשיעה חמורה, סמים והלבנת הון. חשוב לציין כי שלב החקירה הוא שלב קריטי, בין במתן עדות פתוחה ובין במהלך חקירה תחת אזהרה – על הנחקר להתייעץ עם עורך דין פלילי בקיא, מנוסה ויצירתי.