המאמר הזה יעסוק בהתגלגלות של חברות ארנק. קודם כל נשאל את השאלה מהי חברת ארנק. חברת ארנק היא חברה שתפקידה להוריד את סכום הכסף שהיא משלמת לרשויות המסים. החברות האלה לעתים קרובות שייכות לאותו האדם הפרטי שהוא גם הבעלים היחידי שלה וגם המועסק היחידי שלה. הוא בדרך כלל מרוויח הרבה מאוד כסף ועובד כשכיר או כעצמאי או מרוויח מריבית או מנדל”ן.
עצם השימוש בחברות ארנק יוצר ירידה בתשלום של המסים (ביטוח לאומי ומס הכנסה) בנוסף לעוד יתרונות. לעתים, עבירה זו מזוהה עם העלמת מיסים, אשר ידוע כלא חוקית.חברות ארנק קיימות כדי לעזור לבעלים שלהן לתכנן כיצד לשלם את המסים שלהם. השם חברת ארנק מגיע מכך שההכנסות של הבעלים נכנסים לחברה כמו שהכסף נכנס לתוך ארנק. בכל מקרה, זה אינו השם הרשמי של החברות מהסוג הזה. שמן הרשמי הוא חברות מעטים.
התגלגלות של חברות ארנק
התגלגלות של חברות ארנק מתחילה ב- 2002. במשך השנים העניינים התגלגלו והתפתחו. ב- 2013 ההערכה היתה שבישראל היו בערך 24,000 חברות ארנק. חברות הארנק מתפקדות בצורה כזאת שבה הן יוצרות מעין יתרון עבור עצמן ובעצם יוצרות חיסרון מובהק עבור מס ההכנסה והביטוח הלאומי. בימינו, בשנת 2017, אם שכיר מקים חברה שמספקת שירותים הוא כנראה יאלץ לשלם את אותו המס שהיה משלם אם הוא היה שכיר, לעומת אם היה פועל כחברה. תיקון כזה של החוק הקיים אמור למנוע מהחברות להיות פעילות כחברות ארנק. נשאלת השאלה האם זהו הפרק האחרות במה שאנו קוראים לו התגלגלות של חברות ארנק?
התגלגלות של חברות ארנק משמשות בדרך כלל לתכנון מס עבור כאלה המרוויחים שכר גבוה ביותר. במקום קבלת שכר בנוסח הרגיל כמו שכיר, בחברות ארנק מקבלים שכר דרך חברה, עבור שירותים כמו יעוץ או ניהול. באופן זה בעל חברת הארנק נהנה מהטבות מס באופן זה שהוא דוחה תשלומים מסוימים למועדים מאוחרים יותר. המשכורת עוברת לחברת ארנק ורק אז אליו. דרך המודל הזה של התגלגלות של חברות ארנק, אפשר לנכות את ההוצאות ולשלם בעצם פחות מסים. אפשר לקבל גם חלק מהשכר ולא לשלם באותו הרגע את כל המסים אלא לשלם חלק מהם לאחר מכן. אם ההכנסות כולן נמשכות כמשכורות, אין יתרון בתשלום המסים. אבל יש יתרון כאשר יש צבירה של ההכנסות של החברה ויש דחייה של התשלומים של המיסים. לפעמים גם יש החלטה לקחת סכומים מסויימים של כסף ולהפנות אותם להשקעות.
חברות ארנק
קיימת התגלגלות של חברות ארנק בישראל, והיא בעצם כנראה התחילה ב- 2002, כנראה כי באותו הזמן בטלו את התקרה של התשלום של ביטוח לאומי.
החוק קובע שיש מספר דרכים שדרכן סוגרים את פרצות המס שפתחו חברות הארנק. בזמן האחרון החליטו שאחרי שנה המשיכה של הכספים תמוסה, מה שהיה נושא פרוץ עד עכשיו. כאשר בעל המניות עושה שימוש בנכס הוא צריך לשלם מס או לפנות אותו עד לסוף השנה. רשויות מס התחילו להבין שעם קצת תכנון לא מעט אנשים מצליחים לא לשלם מיסים. כך הם החליטו להקים צוות חברות ארנק, שהחליט להגיש המלצות למיסוי ומניעה.
ראשי רשויות המיסים מתנכלים לחברות ארנק מזה כבר כמה שנים. התקציב לשנים 2017-2018 שוב מנסה להפסיק את הפעילות של החברות האלו ולראות אם החקיקה תאשר את זה. החקיקה תנסה לקבוע שההכנסות של חברות ארנק יהיו נחשבות כהכנסות של היחידים שהם בעלי החברות, כלומר, שהמס יהיה מס מלא ולא יהיו הקלות מס על בעלי חברות ארנק. רשויות המס אמורות למסות את אותה הרמה משכירים ומחברות כל עוד הן מכניסות את אותה ההכנסה. כלומר, הן מנסות למנוע משכירים להקים חברות ארנק ולרמות אותן באופן זה.
התיקון של החוק
תיקון החוק שהוצע על ידי חוק ההסדרים כולל שני חלקים שמתייחסים לחברות הארנק:
- התיקון הראשון מתייחס לכסף שעובר מחברות ארנק לבעליהן שלא דרך הדיבידנדים, והיחס נעשה יותר קשוח. אם חברת ארנק נותנת לבעלים שלה למשל הלוואה, היא בעצם תהיה חייבת מיסים כאילו הם דיבידנדים.
- התיקון השנים אומר שלפעים אפשר יהיה להתיחס להכנסות של חברות הארנק כמו להכנסות רגילות ולמסות אותן כמו שממסים מס הכנסה.
כאשר מדובר באכיפה, יש כשלים רבים בגבייה מחברות הארנק. יש התייחסות לנושא בדו”ח של מבקר המדינה. לסיכום, חברות ארנק החלו בשנות האלפיים כדי להקטין את תשלומי המס של בעלי שכר גבוה. בשנת 2002 תקרת התשלומים של הביטוח הלאומי בוטלה, ומאז כבר חזרה אבל זו כבר בעיה אחרת, ובכירים במשק היו צריכים לשלם יותר מס. לכן הם פתחו חברות ארנק כדי שיצטרכו לשלם פחות מיסים. מה שקורה בפועל הוא שחברות הארנק מוציאות הוצאות שבדרך כלל נחשבות היו כהוצאות פרטיות, אבל בתוך החברה הן מורידות את הרווחים בחברה, וככה גם את חבות המס על הרווחים האלה בעתיד.